LifehackZ
Hej Nollan, Zkiffer här!
Jag tänkte ge er några znabba tips på saker som är bra att ha koll på inför er första tid på Chalmers!
Gråa kramar
Zkiffer
Boka grupprum
Ibland kan det vara skönt att ha en plats att plugga på ifred tillsammans med sina bästa pluggkamrater, som tur är finns många grupprum runt om på campus som går att boka så att man blir säker på att man har en plats.
Det kan dock vara svårt att lista ut hur man går tillväga i början men här kommer en steg-för-steg-guide:
- Surfa in på TimeEdit
- Välj "Webbokning student" och logga in med ditt CID
- Här kan man välja var man vill boka grupprum, de flesta ligger under "Boka grupprum på Chalmers"
- Nu kan man leta efter ett lämpligt grupprum i ett lämpligt hus. Rum som börjar med "EG" ligger i EDIT-huset, "F" i fysikhuset, "M" i M-huset och så vidare. Zkiffer gillar inte att favorisera men om han måste ge ett tips på bra grupprum i maskinhuset kommer M1204-M1206 högt på listan!
- När man hittat ett bra grupprum som är ledigt den tid man vill ha det klickar man på de vita fälten. Man kan då fylla i vilka tider man vill ha rummet mer exakt. Man kan boka upp till 4 timmar åt gången. Man måste välja "Övrigt" som ändamål. Sedan är det bara att klicka på "Boka"
Grattis Nollan, du har nu bokat ett grupprum! Kommer du inom 30 minuter från det att du har bokat får du dessutom be andra som sitter där att lämna rummet till dig. Tänk dock på att vara trevlig och respektfull! Skulle det vara så att du inte hittar ett ledigt rum den dagen du vill plugga behöver detta inte innebära att du ska ge upp och spela Satisfactory istället. Det finns gott om rum som inte är bokningsbara runt om på campus, vilka detta är kan du se på märkningen utanför rummet. Kommer du till ett bokningsbart rum som är tomt mer än 30 minuter efter att aktuell bokning startat (kolla i bokningschemat enligt ovan) kan du sätta dig där också. Du "äger" då rummet fram tills nästa bokning börjar.
Ansluta till Chalmers VPN
Ibland behöver man komma åt sina chalmersresurser hemifrån som om man vore på plats på Campus, då använder man Chalmers VPN. För att ansluta till den (på en Windowsdator med Windows 11, jag rekommenderar att ha datorn på engelska då det finns betydligt fler resurser på internet på engelska) följer man dessa enkla steg: (Om du skulle ha en annan dator kan du läsa mer här. )
- Öppna "Network & internet". Där väljer man VPN i fönstret till vänster och därefter "Add VPN"
- Fyll i fälten enligt nedan, i fälten "Username" och "Password" fyller du i dina inloggningsuppgifter för ditt Chalmerskonto (CID)
- Klicka "Spara"
- Du kan nu klicka "Connect" i listan, om du skrivit in allt rätt kommer du nu att komma åt nätverksresurser och liknande som om du vore på campus. Snyggt jobbat Nollan!
Z-mappen
Alla studenter på Chalmers har tillgång till en nätverksdisk, i folkmun ofta kallad "Z-mappen". Jag rekommenderar att du sparar allt ditt skolarbete här, dels är det då säkerhetskopierat på skolans servrar och dels kan du komma åt dokumenten på både din egen dator (om du följer stegen nedan) och på datorerna i datasalen. Detta kan vara riktigt bra när du glämt din dator eller bara vill använda datorn i datasalen för att både du och din gruppkamrat ska se vad som händer på skärmen. För att komma åt nätverksdisken på din Windowsdator, följ stegen nedan. Har du en annan dator än en Windowsdator kan du läsa mer här.
- Se till att din dator är ansluten antingen till skolans wifinätverk eller att du är ansluten till Chalmers VPN, se ovan.
- Öppna utforskaren och klicka på "This PC"
- Klicka på de tre punkterna och välj "Map network drive". Fyll sedan i dina uppgifter enligt nedan I mapp ska du alltså skriva \\sol.ita.chalmers.se\CID (inte zkiffer).
- Skulle det tjorva, klicka i "Anslut med andra autentiseringsuppgifter" och mata in ditt CID-lösenord.
- Nu ska allt fungera och du ska se din Z-drive i utforskaren. En smart grej kan vara att göra en mapp för varje kurs du läser, döpt efter kurskoden, så blir det lättare att hitta.
Schema till din egen kalender
Ibland kan det vara smidigt att ha sin skolkalender tillgänglig i mobilen eller datorn. Nedan kommer jag visa hur man får ut en iCal-länk med schemat och lägger till den i din egen Google-kalender. Samma princip fungerar även på t.ex. iPhone.
- Surfa in på TimeEdit och välj "Öppen schemavisning"
- Klicka på Chalmers
- Välj klass och sök på TKAUT-1, välj den och klicka på "Visa schema"
- Klicka på "Prenumerera"
- Klicka på "kopiera"
- Gå till din Google-kalender
- Öppna inställningar och klicka på "Lägg till kalender" och sedan "Från webbadress" och klistra in länken från tidgare. Klicka sedan på "Lägg till kalender"
- Nu ska du ha de närmaste fyra veckornas schema i din kalender. Du kan behöva slå på synk i din kalenderapp i telefonen för att det ska visas där.
Addressändring
När man flyttar hemifrån är det bra att göra en adressändring för att post ska hamna rätt och för att det ska bli rätt med skatten och sjukvård. Det är dessutom olagligt att vara folkbokförd på fel plats. En adressänding gör du på på Skatteverket och det är bara att logga in med Bank-ID och följa stegen.
Hitta bostad
Om du inte redan står i bostadskö kan det vara bra att göra det. Här kommer en lista med några ställen det kan vara bra att ställa dig i kö hos:
- SGS Studentbostäder
- Chalmers Studentbostäder
- Boplats Göteborg
- HomeQ
- Guldhedens studenthem
- Jeriko studenthem
- Studentbostäder i Sverige
Att köpa dator
På Chalmers finns gott om datorer att låna i olika datasalar men jag skulle ändå rekommendera dig att om möjligt skaffa en egen, det underlättar eftersom stora delar av utbildningen innehåller datormoment och det kan vara skönt att kunna plugga varsomhelst. Du kan använda vilket operativsystem du vill (Windows, Linux eller MacOS), men det kommer att vara betydligt lättare för dig om du väljer en Windowsdator eftersom många program du kommer använda i studierna är optimerade för Windows. Som sagt, det kommer att fungera ändå så ingen press att lyssna på vad jag säger! När du letar efter datorer rekommenderar jag dig att kolla hos butikernas "Outlet" eller bland rekonditionerade datorer. Där kan man ofta hitta en bra deal!
Kurslitteratur
När man studerar på universitet får man inte längre skolböcker utav skolan utan man förväntas skaffa dessa själv. Vad som ska skaffas anges på kursens sida i Canvas (Den digitala läroplatform som Chalmers använder). Man kan antingen köpa kurslitterturen ny, lättast genom STORE som ligger på Chalmers. Tyvärr kan kurslitteraturen ofta vara ganska dyr, det kan därför vara smart att kolla på begagnat. Det finns flera grupper där elever lägger ut kurslitteratur till salu, ett exempel är Chalmers bokbytarsida på Facebook.